Quan ens preguntem què és la globalització són moltes les idees que ens venen al cap. Som conscients de la magnitud d’aspectes que podem englobar ( i valga la redundància) dins del tema de la globalització. No ens limitem a considerar la globalització únicament en termes econòmics, sinó que també ho fem a nivell cultural, social, polític, etc. Com ja sabem els avanços tecnològics i les comunicacions són un factor clau a l’hora d’entendre el fenomen de la globalització.
Avui en dia, quan llegim un diari ens informem sobre fets de pràcticament tot el món. La idea de globalització la podem percebre quan a la televisió ens passen pel•lícules americanes, quan a la radio sona música francesa, quan anem a un restaurant japonès, quan viatgem a América Llatina o quan comprem roba feta Taiwan.
Actualment és de gran apogeu el fenomen de les xarxes socials, les quals, tal com ja vam comentar al seminari, estan estretament relacionades amb el fenomen que analitzem en aquest article. Les societats i cultures s’han integrat a través d’una xarxa mundial de comunicacions.
És per això que la darrera setmana (9-02-2012) em va impactar la noticia del diari Expansión titulada: Indonesia despliega su potencial en redes sociales.
Indonèsia té 240 milions d’habitants i actualment és el tercer país del món amb més usuaris a Facebook, i el cinquè en Twiter. La curiositat rau en el fet que fa tan sols 4 anys només 800.000 persones de l’arxipèlag tenien un perfil a aquesta xarxa social, mentre que en l’actualitat són 43 milions. Aquest augment tan elevat del nombre de perfils indonesis suposa que en quatre anys s’han multiplicat per 50 els usuaris a Facebook. No es d’estranyar doncs que la capital, Jakarta, hagi estat escollida la ciutat on més concentració d’usuaris hi ha en tot el món, i que per tant hagi estat anomenada la capital del Facebook.
Aquestes dates són destacables, però encara impacten més si sabem que a Indonèsia menys del 10% de la població accedeix a Internet a través d’un ordinador, però quan es tracta de fer-ho mitjançant un mòbil, la xifra arriba fins al 35%. El país es troba en una situació de mancances quant a infraestructures, i per això la connexió a través dels ordinadors es difícil fora de les grans ciutats. No obstant, des dels inicis de la dècada passada el nombre de telèfons mòbils s’ha multiplicat al país, permetent d’aquesta manera a alguns dels seus habitants accedir per primer cop a la xarxa global.
Hi ha qui argumenta que a la societat indonèsia l’individualisme és pràcticament inexistent i per això, al preponderar una cultura comunal, l’ús de les xarxes socials ha arrelat perfectament. El que està clar que Indonèsia és un gran mercat emergent pel que fa a la telefonia i sobretot a l’oci que permet la connexió a la xarxa, i per això importants empreses dedicades a les innovacions mòbils apostaran per aquest país a l’hora de presentar nous productes. La primera cita tindrà lloc el proper 14 de febrer, data en què la capital indonèsia serà l’escenari mundial del llançament del conegut joc angry birds disponible a partir de demà per Facebook. Aquest llançament tecnològic, que serà tot una exclusiva, no deixa de ser un reconeixement implícit del potencial intern del país.
Aida de la Mata Llorca
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada